torsdag 9. desember 2010

Nyromantikken
Nyromantikken var en norsk reaksjon på realismen. Perioden var fra ca. 1890 til 1905. Natur og folkeliv blir atter en gang dratt inn i bildet, av den grunn får perioden navnet nyromantikken. Knut Hamsun var en av de mest sentrale personene innenfor denne perioden. Han begynte å skrive artikler og holdt foredrag der han angrep gamle kollegaer, han mente det nå skulle skrives mer psykologiske skildringer og om det moderne individet.

Idéen til Hamsun var at denne perioden skulle ikke bare ta for seg handlingen og fakta, men også det ubeviste sjeleliv, som førte til merkelige handlinger. Man skulle skildre nye typer individer, mer kompliserte individer. Det skulle også gis plass for assosiasjoner, fantasier og plutselige tankeinnfall. Heller ikke moralisere. Noen av verkene Hamsun skrev i denne perioden, som fulgte hans egne idéer var Sult (1890) og Mysterier (1892). Hamsun var også med på en fornyelse av prosadiktningen. Andre viktige personer innenfor denne perioden er Sigbjørn Obstfelder (1866-1900), han var en av de mest originale og nyskapende lyrikerne innenfor denne perioden. Et av hans mest kjente dikt er “Jeg ser”. Vilhelm Krag var også en man som satte sitt bein innenfor nyromantikken, med sitt dikt “Fandango” ble han godt mottatt.

Den mest kjente kunstneren innenfor denne perioden er Edvard Munch, med bilder som “Madonna” 1893-1894 og Skrik er han blitt verdenskjent den dag i dag.

http://www.vgskole.no/teachers/norsk/litteratur/1850_1900/nyromantikken.php#periodeoversikt
http://www.dagbladet.no/litteratur/lyrikkhistorie/nyromantikken.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Nyromantikken
http://biblioteksvar.no/arkiv/viewdialog.php?id=26984
Panorama

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar