onsdag 1. september 2010

Lekse til 01.09.10

Tøm teksten s. 68
1. Siste halvdel av 1800-tallet kalles “det store hamskiftet” fordi Norge hadde en enorm vekst innen industri og jordbruk. Det sies at Norge gikk fra å være et u-land til å bli et i-land på rekordtid. Norge sto fram med en ny skikkelse i perioden.
2. Forskjellen på liberalismens og sosialismens syn på individets frihet er at: Liberalismen framhever hvert enkelt individs rett til selvbestemmelse og like rettigheter for alle. For sosialistene ble det litt vanskeligere, ettersom at de mente at materielle og økonomiske forhold styrte samfunnsutviklingen. Den enkelte kunne ikke gjøre noe alene.
3. Darwins utviklings lære går ut på at all utvikling var en stadig kamp for tilværelsen. Det sterkeste og smarteste individ var det som kom til å overleve. Denne tankegangen møtte sterk motstand fra de kristne fordi de mente at verden var skapt av Gud og han styrte hva som ville skje med folk.
4. Positivisme er et vitenskapssyn som sier at bare det som kan måles, veies, registreres og som er sansbart er objektivt og sant. Grunnen til at positivisme påvirket litteraturen er at den fikk et slikt enormt gjennomslag, slik at folk begynte å tenke i andre baner. De mente at kunsten og litteraturen også skulle skildres på en slik naturvitenskapelig måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar