tirsdag 6. desember 2011

Schlieffenplanen

Schlieffenplanen under første verdenskrig

Problemstilling: Hvordan fungerte Schlieffenplanen, hva gikk den ut på, hvordan endte det, hva kunne blitt gjort annerledes?
Alfred von Schlieffen ble født i Berlin den 28. februar 1833, han døde 4. januar 1913. Han var sjef for den tyske generalstaben fra 1891 til 1905. Han gikk tidlig inn i det militære og avanserte fort. Allerede som 30-åring, kom han inn i generalstaben. Han er mest kjent for Schlieffenplanen som ble utarbeidet i 1905, i forkant av første verdenskrig.

Schlieffenplanen var en taktisk plan som gikk ut på å beseire Frankrike og Russland. Videre var planen at tyskerne skulle beseire Frankrike før Russland rakk å mobilisere, dermed kunne de sette alle kreftene inn på østfronten. Grunnen til denne planen var at Tyskalnd 1. august 1914 erklærte krig mot Russland, problemet med dette var at Russland, Frankrike og Storbritannia var i allianse. Hvis Tyskland nå hadde gått løs på Russland, ville dette blitt en tofrontskrig, med Tyskland i midten og Russland og Frankrike på hver sin side. Derfor erklærte Tyskland krig mot Frankrike den 3. august 1914.
I 1914 etter krigserklæringene blir Schlieffenplanen satt til live av den tyske generalstab sjefen Helmuth Johannes Ludwig von Moltke, tysklands hær som består av flere arméer (en armé består av flere tusen soldater), går da til angrep på Frankrike. Ifølge Schlieffenplanen skal de tyske arméene angripe gjennom Belgia, med sin sterke høyreflanke, denne flanken skulle gå gjennom Belgia, deretter komme seg rundt og angripe Paris fra vest. Tyskerne møtte motstand ved Liège og Namur, i Belgia, disse to festningene voktet elven Meuse. De belgiske forsvarene kjempet bra i starten, men etter kort tid kom tyskernes Krupps nye 42cm haubits, som er tanks liknende kanon som skyter granater. Etter få dager kapitulerte forsvarene ved Liège og Namur. Tyskland rykket nå videre innover mot Paris.

På det samme tidspunktet angriper Frankrike områdene Alsace-Lorraine som de hadde tapt under den fransk-preussiske krig i 1870-71. Tyskerne var for sterke og franskmennene måtte trekke seg tilbake. Den franske hæren som var under kommando av Joseph Joffre hadde lagt opp til å følge “Plan XVII” (Plan 17). Det som nå skjer er at Tyskland går gjennom Belgia i retning Paris, imens Frankrike i ledelse av Joseph Joffre rykker nærmere Tyskland med sin “Plan XVII”. Det åpnes nå større luker mellom de tyske arméene ettersom de får større plass. Grunnen til at disse store områdene ble åpnet var at franskmennene ikke trodde tyskerne skulle angripe gjennom Belgia, franskmennene flyttet derfor fire av fem arméer fremover for å ta over områdene Alsace-Lorraine, som var et av hovedmålene med “Plan XVII”. En armé sto altså igjen på nord-fronten til forsvar. Grunnen til at franskmennene ikke trodde tyskerne skulle angripe gjennom Belgia var fordi Belgia hadde en avtale med Storbritannia om at hvis en av dem ble angrepet skulle det andre landet hjelpe til, så samme dag som Tyskland går til angrep i Belgia, erklærer Storbritannia krig mot Tyskland.

Den franske generalen Joseph Joffre ser hva som skjer nordpå, han beordrer en retrett og prøver å samle tropper til forsvar mot det tyske angrep som går gjennom Belgia. Tyskland bestemte seg nå for å sette inn nådestøtet. Første arméen skulle gå vest for Paris, 2. armé skulle gå rett på og 3. armé fra øst. De resterende arméene skulle trekke seg mot vest for den store luken som skulle oppstå. Det som nå skjedde var at den franske 5. armé får stoppet tysklands 2. armé. Dette fører til en stopp, men nå ser tysklands 1. armé med general von Kluck i ledelsen at det var muligheten til å angripe den franske 5. armé i flanken. Disse skulle angripe fra vest, men går nå på den franske 5. armé, dette er blitt godkjent av generalstab sjef Moltke. Dette førte til en stor luke mellom den tyske 1. og 2. armé. Og nå som Storbritannia hadde kommet på banen kunne de, det britiske ekspedisjonskorpset (BEF), trave midt i mellom med fri vei til Marne. Her hadde franskmennene greid å mobilisere noen tropper og lå nå klare. Schlieffenplanen endte med Slaget om Marne, tyskerne ble stoppet og krigen utviklet seg til en stillestående skyttergravskrig.

Grunnen til at Schlieffenplanen ikke fungerte som den skulle var mest på grunn av disse faktorene: Den belgiske hæren greide å gjøre større motstand enn beregnet og den tyske fremrykningen ble forsinket med totalt en måned. De tyske generalene trodde ikke Storbritannia ville blande seg inn i krigen på den måten de gjorde, ved å sende BEF som ble en avgjørende brikke ved Slaget ved Marne. Det var både fryktet for et sterkt Tyskland som herjet i Europa og det at de angrep Belgia som ble den utløsende faktoren for at de ble med. Selv om store deler av BEF frakk seg tilbake i august 1914, gjorde det at tyskerne måtte omrokere på planen, noe som igjen ledet til slaget ved Marne.

Tyskerne trodde ikke russerne greide å mobilisere sine tropper så fort som de gjorde. Dette kom overraskende på dem. Hele den russiske mobiliseringen gikk fortere enn tyskerne hadde forventet. Tyskerne måtte nå flytte tropper fra Vestfronten til Østfronten, noe som førte til at de ble svakere på Vestfronten. Noe som senere viser seg at ikke var nødvendig ettersom at den tyske hæren på Østfronten greide å stoppe de russiske styrkene ved Slaget ved Tannenberg i Øst-Preussen.

Da Joseph Jeffre merket den tyske fremrykningen i nord, greide han å reagere fortere en den tyske hæren hadde trodd, han greide å flytte store tropper fra “Plan XVII” som gikk veldig dårlig og bruke disse styrke i forsvaret av Paris. Grunnen til at han fikk flyttet disse så fort var de godt utbygde jernbanen. Da tyskerne nærmet seg Paris, lå allerede mange soldater og ventet. Det faktum at noen av landet som Italia og Romania byttet side underveis var også en faktor som var med på å felle Schlieffenplanen, i planen hadde han regnet med at Italia og Romania skulle støtte Tyskland, noe de ikke gjorde når alt kom til alt.

Mange steder gikk de tyske fremrykningene så fort at mattransporten ikke greide å holde følge, det at flere av hestene som berte maten døde på grunn av underernæring gjorde ikke saken noe bedre. Det endte til slutt med at mattransporten brøt helt sammen og soldatene måtte leve av det de fant. Franskmennene greide også å forstyrre radiokommunikasjonen til tyskerne, dette og mattransporten som ikke fungerte ble meget frustrerende for soldatene.

Schlieffenplanen så altså ut til å gå bra i starten, men på grunn av flere utløsende faktoren så greide den ikke å fullføre løpet. Nå skal jeg se på hva tyskerne kunne gjort annerledes, for at det kanskje skulle fungert. Det å gå gjennom Belgia, som var et nøytralt land og som hadde denne avtalen med Storbritannia, var på en side lurt en annen side ikke lurt. Totalt sett mener jeg de burde funnet en annen måte å komme seg rundt til vestsiden av Paris på. Da hadde de holdt Storbritannia og BEF utenfor. Det at Russland mobiliserte såpass fort kunne de ikke gjøre så mye med, men de kunne knytte sterke bånd til Italia og Romania, slik at de kunne kommet støttende inn på Østfronten. Da hadde de også slått to fluer i en smekk. Det som også ville vært lurt i utgangspunktet for Tyskland var å få noen til å sabotere Frankrikes infrastruktur. Dermed ville ikke franskmennene greid å komme seg så fort tilbake og kommunikasjonen ville vært dårligere for dem. Når det gjelder mattransporten burde noen sørget for å mate hestene bedre, det er en ting som ikke burde hent i det hele tatt.

Til slutt vil jeg si at etter å ha godt mer i dybden på dette temaet, mener jeg Alfred von Schlieffen hadde en veldig god plan, men det hjelper ikke å sitte med to ess på hånd når motstanderen har trippel konge. (Med dette mener jeg at han hadde ikke marginene på sin side, fordi jeg tror det kunne gått.)


Sekundærlitteratur:
Bok: Første Verdenskrig av Allen Lane, Gyldendal 2007
Bok: Historie boka for vg3.
Bok: Verdenshistorie i årstall av Nils Petter Thuesen, Orion Forlag AS 2002.
http://no.wikipedia.org/wiki/Schlieffenplanen
http://no.wikipedia.org/wiki/Tysklands_generalstab
http://no.wikipedia.org/wiki/Slaget_ved_Marne
http://www.caplex.no/web/ArticleView.aspx?id=9500301
http://no.wikipedia.org/wiki/Vestfronten_(f%C3%B8rste_verdenskrig)
http://no.wikipedia.org/wiki/Alfred_Graf_von_Schlieffen
http://no.wikipedia.org/wiki/Knipetangsman%C3%B8ver
http://www.snl.no/Meurthe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar